5 életre szóló lecke, amit a kutyáktól tanulhatunk

Mi emberek mindig próbáljuk jobbá tenni kutyáinkat és új trükköket tanítani nekik. De milyen életleckéket tanulhatunk tőlük? Sokan közülünk jobban járnánk, ha csak néhány fő személyiségjegyet tükröznénk, amelyekben szőrös barátaink osztoznak. A kutyák hűségesek, védelmezőek, feltétel nélkül szeretnek, rendkívül tudatosak, és pontosan tudják, hogyan élvezzék azt a keveset, amijük van. Tehát legközelebb, amikor úgy döntesz, hogy dolgozol azon, hogy jobbá tedd magad, talán hagyd ki az önsegítő könyvet, és tölts egy kis időt a négylábú barátoddal.

Bonaparte Napóleon, a híres francia császár ezt mondta a kutyáról, amely 1815-ben megmentette a fulladástól: „Itt, uraim, egy kutya leckét ad nekünk az emberségről.”

1. Légy hűséges

A hűséget tartják az egyik legnagyobb köteléknek, amit a kutyák az emberrel megoszthatnak. A kutyád számára te egy szuperhős vagy. Ez az egyszerű tulajdonság az egyik oka annak, hogy a kutyák olyan népszerűek a kultúránkban.

A kutyák számtalan módon mutatják ki hűségüket. Hasonlóképpen nekünk is ugyanezt kellene tennünk. Mit jelent ez? Töltsön időt a szeretteivel. Mutasson nekik szeretetet, és legyen empatikus másokkal szemben. Ez hűséget épít, és bebizonyítja nekik, hogy odaadó vagy.

Ha példára van szükséged, csak nézd meg a Pireneusi hegyikutyákat, akiket az egyik leghűségesebb kutyafajtának tartanak. Elkötelezettek a „nyájuk” védelmében, legyen szó akár juhokról, akár az emberi családjukról.

Az akiták szintén a lista élén állnak, ha hűségről van szó – ennek leghíresebb példája Hachikō. Az 1923-ban született japán akitát a gazdájához való kitartó szeretetéről és hűségéről ismerik. Amikor gazdája 1925-ben meghalt, Hachikō összesen kilenc évig várta a vasútállomáson, hogy gazdája visszatérjen.

2. Védjük meg azokat, akiket szeretünk

A kutyák már régóta kiállták az idők próbáját, ha arról van szó, hogy őrzik és védik azokat, akiket szeretnek. Sok fajta természetes ösztönnel születik, hogy megvédje a területét.

Olyan képességgel rendelkeznek, hogy megéreznek bizonyos dolgokat, amelyek az embereknek esetleg elkerülhetik a figyelmét. A fülük például lehetővé teszi számukra, hogy majdnem kétszer annyi frekvenciát halljanak, mint az emberek. Ezáltal olyan dolgokat is képesek meghallani, amelyeket mi nem. A kutyák azáltal is megvédnek minket, hogy kiszimatolják a betegségeket, sőt, az embereknél a rákot is.

Bár lehet, hogy jobb érzékszerveik vannak, mi mégis utánozhatjuk odaadásukat és sürgetésüket, hogy őrizzék és megvédjék családjukat. A német juhászkutyák a védelem egyik legjobb példái. A GSD-k még a saját életüket is feláldozzák, hogy megmentsék az embert a veszélytől vagy a veszedelemtől.

Számtalan történet szól hősies német juhászkutyákról, akik a terepen a rendőrök helyett golyót kaptak. Az egyik ilyen történet „Bruno”, egy K9 GSD-vel kapcsolatos, akit 2014-ben egy üldözés során lelőtt a gyanúsított. A coloradói rendőr végül örökbe fogadta a kutyát, mert figyelemre méltó volt az odaadása.

3. Feltétel nélküli szeretet

A kutyák a gazdáik iránti feltétel nélküli szeretetükről ismertek. Ez egy olyan lecke, amiből mindannyian profitálhatunk. A megbocsátásra és felejtésre való hajlandóságuk az egyik leginspirálóbb tulajdonságuk, amelyet mindannyiunknak meg kellene próbálnunk szimulálni a saját életünkben.

Az állat és ember közötti kötelék valóban különleges lehet. Az igazi feltétel nélküli szeretet azt jelenti, hogy kutyabarátja a jó és a rossz napjain is szeretni fogja Önt. Ez a csodálat és barátság átsegíthet a nehéz érzelmi időszakokon.

Ez az oka annak, hogy olyan gyakran használják őket terápiás kutyaként. Ez a szeretetteljes jellem más területekre is átültethető, például egy idősek otthonában feldobják egy idős ember lelkét, vagy öleléssel és puszival kedveskednek egy rákos betegnek.

Egy gazdi elmesélte, hogy minden alkalommal, amikor sírni kezdett, a kutyája összeszedte az összes kedvenc koszos zokniját, és az adakozás jeleként odavitte neki.

A pitbullok a feltétel nélküli szeretet nagyszerű példái. Rossz hírüket keltik, de sok tulajdonos állítja, hogy rendkívül szeretetteljes állatok. Egy nő még ezt is mondta a pitbulljáról. „Nahla, az én gyönyörű pitbull-mentett kutyám az elmúlt évben többet tanított nekem a szeretetről, a boldogságról és a hűségről, mint a férjem valaha is tette.”

Ezt a leckét nem kellene tanítani. Mindannyiunknak arra kellene törekednünk, hogy ugyanezt a feltétel nélküli szeretetet mutassuk másoknak, és különösen a családunknak.

4. Légy éber és óvatos

A kutyák nagyon éberek és figyelmesek, hogy mi történik körülöttük. Általában óvatosak is, ha idegenekről van szó. Ez a két tulajdonság segít nekik elkerülni a potenciálisan veszélyes helyzeteket.

Hasonlóképpen nekünk is mindig igyekeznünk kell a lehető legéberebben figyelni a környezetünket. Ez megmentheti valaki életét. Ilyen eset történt egy Kansas city-i háziállat kutyával 2021 áprilisában.

Egy férfi a kutyáját sétáltatta az utcán, amikor az nagyon rosszul lett. A kutyája azonnal akcióba lendült, hogy figyelmeztesse a szomszédját, hogy valami baj van. A szomszéd lefordította a kutya segélykiáltását, hívta a 911-et és megmentette a férfi életét.

Ez a kutya megérezte, hogy valami nincs rendben, és azonnal cselekedett. Ez egy olyan lecke, amiből mi is tanulhatunk. Tanulmányozza a környezetét, és mindig készüljön fel arra, hogy lépjen, amikor a megérzései azt súgják, hogy itt az ideje kezdeményezni.

5. Élvezd az élet egyszerű dolgait

Ez az egyik legfontosabb lecke, amit kutyabarátjainktól tanulhatunk. A kutyáknak nincs szükségük sok mindenre ahhoz, hogy boldogok és elégedettek legyenek.

Az emberi életmóddal ellentétben, amely sok anyagi dologgal és állandó elfoglaltsággal járhat, a kutyák az egyszerű dolgokban találnak örömet. Ők megelégszenek azzal, ha csak időt töltenek veled.

Élveznek egy egyszerű sétát a környéken, a barátaikkal való játékot a helyi kutyaparkban, vagy az esti meseolvasást a gyerekekkel összebújva.

Néhány kutya semmi másra nem vágyik jobban, mint kedvenc rágójátékára, vagy arra, hogy a labdájával játszhasson egy kicsit. És persze imádják az ételüket. Ezt, és néha-néha egy-egy finomságot.

Tehát, ha legközelebb az élet bonyolulttá válik, keress inspirációt Fidóból. Lépj egy lépést hátra, és próbáld meg élvezni az egyszerű dolgokat. Sétáljon egyet, töltsön időt a családdal, vagy élvezzen egy jó ételt.

Végezetül:

Ez csak néhány a sok életre szóló lecke közül, amit a kutyáinktól tanulhatunk. Védelmező természetük és irántunk érzett feltétel nélküli szeretetük páratlan. Az életüket is kockára teszik értünk, és várnak ránk, bármeddig is tart. Ez arra kell, hogy ösztönözzön minket, hogy jobbak legyünk, hogy jobban szeressünk, és hogy több minőségi időt töltsünk azokkal, akiket szeretünk.

Ha kutyás témában érdekes blog cikkeket szeretsz olvasni akkor nézz szét ezen a Dogledesign  oldalán.

Ajánlott cikkek