10 ok, amiért itt az ideje abbahagyni a telefonozást

Ha 50 évvel ezelőtt valakinek azt mondtuk volna, hogy a közeljövő legnagyobb találmányai a telefonok lesznek, melyeket a zsebünkben fogunk majd hordani és állandóan nyomkodni valószínűleg őrültnek nézett volna minket.

De így történt – a mobiltelefonok drasztikusan átalakították az életünket. A tudósok lassan kezdik bebizonyítani, hogy amennyiben túl sok időt töltünk telefonunk bámulásával, az valóban kárt okoz fizikai, szociális, mentális ás intellektuális életünkben.

Van azonban néhány kiemelten fontos oka annak, hogy miért kell néha kicsit pihenni hagyni a telefonunkat.

Az okostelefonok károsítják a szemet

Az emberi szem hihetetlen szerv, sok feladatot képes ellátni. Az okostelefon-kultúra azonban nagy mennyiségben csökkentette a távolsági fókuszálás mennyiségét.

Egy 2016-os tanulmány szerint a telefonunk által kibocsátott kék fény a fotoreceptor károsodását is okozhatja. Ezért fontos figyelembe venni a LED-alapú fényforrások spektrális kimenetét, hogy minimalizáljuk a kék fény expozíciójával járó veszélyt.

Befolyásolják az alvásunkat

Sokan nehezen teszik le a telefont lefekvés előtt. Csak még egy videót megnézek. Ismerős? Sajnos számos tanulmány feltárta, hogy az LCD-képernyők használata felboríthatja a természetes alvási ciklust. Az általuk kibocsátott kék fény gátolja az alvást indukáló hormonok termelődését.

Baktériumokat hordoznak

Magától értetődik, hogy minden tárgy, amellyel egy nap során érintkezünk, szinte forrong a baktériumoktól, de a mobiltelefonok további veszélyeket hordoznak magukban, hiszen a fülünkhöz és a szánkhoz is viszonylag közel van.

Néhány telefonban több baktérium van, mint a WC-ben. A rendszeres kézmosás enyhítheti a problémát, de a telefon továbbra is betegségek hordozója.

Rosszat tesznek a nyaknak

Az emberi fej nehéz tárgy, nyakunk és gerincünk is úgy van kialakítva, hogy egy bizonyos szögben tartsuk. Ha lehajtjuk a fejünket és ránézünk a telefonunkra, az növeli a gerincünkre nehezedő nyomást, ami fokozza a hát és a nyak fájdalmát.

Ajánlott cikkek