Legbiztonságosabb országok

Akár utazásra készülünk, akár azt tervezzük, hogy külföldön telepszünk le, néhány alapvető dolognak utána kell néznünk. Ezek közül is a legfontosabb, hogy mennyire békés az adott ország, illetve mennyire biztonságos.

Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a nyaralásunkat hogyan töltjük, illetve ha letelepedni kívánunk, mennyire lesz nyugodt és biztonságos életünk.

Ahhoz, hogy a szakértők kiszámolják az úgynevezett biztonsági indexet, figyelembe veszik, hogy milyen mértékű a militarizáció, és a helyi valamint külföldi konfliktushelyzetet.

Összességében véve 2021. évet tekintve 73 állam romló, 87 ország pedig javuló tendenciát mutat annak ellenére, hogy a legfrissebb adatok szerint 0,07 százalékos a hanyatlás az előző, 2020-as évhez képest.

Főként európia országok

A tíz legbiztonságosabbnak ítélt országból nyolc Európában található. Magyarország a Top 10-ben ugyan nincs benne, de a jó hír, hogy nem vagyunk messze tőle. 2021-ben ugyanis hazánk a 19. helyen áll ahhoz képest, hogy 2020-ban a 24. helyen, 2019-ben pedig 21. helyen volt.

Nézzük meg az öt legbiztonságosabb országot 2021-ben! Ötödik helyen áll Szlovénia – rendkívül jól teljesített, ugyanis korábban a 11. helyet tudhatta magáénak. A negyedik helyet Portugália kapta, egy helyet csúszott vissza, ugyanis korábban a harmadik volt a ranglistán.

Dánia 2020-ban még az ötödik helyen állt, de 2021-ben elérte a harmadik helyet a dobogón. Új-Zéland helyzete a 2020-as évhez képest mit sem változott, ugyanis a második helyen áll, ami a legbiztonságosabb és legélhetőbb országokat illeti.

És az abszolút nyertes, immár 13 éve zsinórban egymás után, nem más mint Izland. Érdekes tény, hogy Izlandot tartják a legesélyesebbnek a túlélésre, ha világrengető katasztrófa történne.

Ajánlott cikkek