A világ legelhízottabb országai

A jóléti társadalmakban egyre fokozódó gondot jelent az elhízottság, és a vele együtt növekedő ezzel összefüggő betegségek aránya. Az emberiség jó része túl sokat és túl gyakran eszik, túl keveset mozog, és túl sokat alszik.

Mindezt elősegítik a különböző kényelmi szolgáltatások; hogy lassan autóval járunk mindenhova, hogy házhoz rendeljük az ételt, és a pandémiának köszönhetően most már otthonról is dolgozunk.

Egyre több feldolgozott ételt eszünk, mi magunk alig állítunk elő bármit is otthon. Sőt, állandóan az időhiányra panaszkodunk, pedig még soha a történelemben nem segítette ennyi háztartásigép a munkánkat, még sincs soha időnk semmire.

A magyarok közel 30%-a elhízott

Hiába gondoljuk magunkat sportos nemzetnek, az elhízás minket is elért, és kóros méreteket öltött. Egyes kutatások szerint a magyarok Európa legelhízottabb nemzete, és sajnos a világ negyedik legkövérebb országa vagyunk.

Megint mások szerint ennyire nem vészes a helyzetünk a világranglistán, mivel csak a 37. helyen állunk, bár ha belegondolunk, hogy az ENSZ szerint 195 ország van, és ebből mi a 37. helyet foglaljuk el, bizony nem épp szívderítő ez a helyezés sem.

A magyaroknak a 27,6 százaléka elhízott, de lássuk kik állnak előttünk és mögöttünk. Az USA csak a 18. helyet kapta 33 százalékos aránnyal, míg például csehek a jelek szerint nem sokkal karcsúbbak, mint az amerikaiak, hiszen ők a 21. helyen állnak 32,7 százalékkal.

Ellenben vékonyabbak nálunk a szlovákok (25,4%); a lengyelek (25,3%); és a szerbek is, akik az előkelőbb 63. helyen állnak 24,8 százalékkal.

Ajánlott cikkek