Miért olyan fontos a vízkereszt?

A farsangi időszak január 6-tól, vagyis vízkereszttől tart egészen húshagyókeddig, azaz húsvétvasárnap előtti 47. napig. A farsang tehát a nagyböjt kezdetéig tart.

Vízkeresztkor a napkeleti bölcseket ünnepeljük a keresztény hagyomány szerint, emiatt nevezik még ezt a napot a napkeleti bölcsek vagy háromkirályok ünnepének is.

E napon főleg a gyerekek öltöztek be három királyoknak, és hagyomány volt a csillagozás vagy háromkirály járás is. Ez a nap az adventi és karácsonyi időszak utolsó napja, ezután kezdődik a farsang időszaka.

A neve a víz megszentelésének szertartásából ered, így ennek a napnak három jelentése is van: a három királyok eljövetelét jelenti, de Jézus megkereszteltetését is, valamint Jézus csodatételét a kánai menyegzőn.

Több hagyomány is fűződik ehhez a naphoz

Vízkereszt napja sincs híján a hagyományoknak, mivel ezen a napon a megszentelt vizet hazavitték, és hintettek belőle a bölcsőre, ha valaki házasodott akkor a menyasszony koszorújára is, és ha elhunyt valaki, akkor a koporsóra is.

Nem csak a megszentelt víznek tulajdonítottak gyógyító erőt, hiszen december 29-én van Szent Tamás napja, ekkor vitték az újbort megszentelni a templomba, és ebből a megszentelt borból aztán (akárcsak a Vízkeresztkor megszentelt vízzel) beteg embereket és állatokat gyógyítottak.

Vízkeresztkor a házakat is megszentelték, és a pap a szemöldökfára írta fel a G.M.B. vagyis Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevet. Ma a Vízkeresztet annyiban tartják az emberek, hogy a karácsonyfát ekkor szokás lebontani.

A farsangi időszak minden nép hagyományában a tél végének és a tavasz kezdetének az időszaka, melyet különféle rítusokkal ünnepeltek, szenteltek meg.

A telet és vele a sötétséget el kellett űzni, tehát vidám, de mégis ijesztő maszkokat öltöttek az emberek, hogy ezzel is siettessék a sötétség és a rossz távozását.

A kereszténység megjelenésével és majd térhódításával ezek az ünnepek eltűntek, mivel pogány rítusoknak számítottak, valamint hatalmas dorbézolásokkal, mulatságokkal végződtek, amik viszont sokszor erőszakos cselekményeket eredményeztek.

Ajánlott cikkek