Mi az a fekete fondant?

Aki még esetleg azzal sem lenne tisztában, hogy mi az a fondant, annak eláruljuk: a torta burkolására vagy torta figurák elkészítéséhez használt massza – ebben az esetben fekete.

A fontandtot két kategóriára oszthatjuk: folyékony és szilárd. A folyékony inkább egy öntethez hasonló, amely vízből és cukorból áll, a szilárd pedig leggyakrabban esküvői tortákról lehet ismerős, ez pedig zselatint és vajat is tartalmaz.

A szilárd fontant is tovább bontható két fajtára: hagyományos és pillecukros.

Minkettő alkalmas burkolásra és formázásra egyaránt, viszont ízben és halványan konzisztenciában is eltérnek egymástól, valamint a pillecukrosat a laktóz érzékenyek is fogyaszthatják.

A marcipán hasonló a fondanthoz, ellenben az őrölt mandulát is tartalmaz.

Mitől lesz fekete?

A fekete színt ételfestékkel érhetjük el, amely kapható folyékony vagy por formájában egyaránt. Aki nagyon bátornak érzi magát, az otthoni praktikákkal is próbálkozhat, mint a széntabletta vagy a tintahal tintájának hozzáadásával, ám egyszerűbb és biztosabb a kész, bolti festéket megvásárolni.

A fontantot nem nehéz elkészíteni, ezért bátran javasoljuk kezdőknek is.

Hagyományos fondant recept:

  • 500 gr porcukor + majdnem ugyanennyi a munkafelülethez
  • 200 gr vaj
  • 2 evőkanál méz
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál zselatinpor

A zselatint és a vizet alaposan elkeverjük és vízgőz felett felmelgítük, majd hozzá adjuk a színezéket. Amennyiben port használunk, ajánlott a porcukorba is keverni valamennyit.

Hozzá adjuk a vajat és a mézet, majd addig keverjük amíg homogén állagot kapunk, ezután pedig a kimért és átszitált porcukorhoz adjuk és csomómentesre keverjük egy fakanál segítségével. A munkafelületre szórt porcukorra helyezzük a masszát és alaposan átdolgozzuk amíg csomómentes nem lesz.

Miután golyót formáztunk belőle, frissentartó fólába tekerjük és legalább pár órára, lehetőleg éjszakára a hűtőszekrényben tároljuk a felhasználásig.

Pillecukros fondant recept:

Hozzávalók (kb. egy kis torta bevonásához):

  • 300 gr jó minőségű pillecukor
  • 660 gr porcukor
  • 6 evőkanál víz

A pillecukrot a vízzel összekevjük, majd vízgőz felett olvasztjuk, amíg krémes állagot nem kapunk. Ekkor adhatjuk hozzá az ételfestéket vagy alapból színes pillecukorral dolgozunk.

Miután levettük a hőről, hozzá adunk 250 gr átszitált porcukrot, alaposan elkeverjük, majd a maradék porcukrot a munkafelületre szórjuk és ezen gyúrjuk a tésztát amíg csomómentes tésztát nem kapunk.

Miután golyót formáztunk belőle, frissentartó fólába tekerjük és legalább pár órára, lehetőleg éjszakára a hűtőszekrényben tároljuk a felhasználásig.

Mindkét fondanthoz ajánlott legalább a munkafelületre szórt porcukrot házilag darálni, ugyanis a bolti változtathat az állagán.

Amennyiben figurák formázására használnánk a masszát, ajánlott keményítőt hozzáaadni, hogy elkerüljük a túl puha vagy ragacsos tésztát és könnyebben dolgozhassunk vele.

Mit válasszunk: folyékony vagy por állagú ételfestéket?

Mindkét változatnak megvan a maga előnye és hátránya.

Míg a folyékonnyal könnyebb dolgozni és szebben elkeveredik, sosem fogunk kétszer teljesen egyforma színt kapni, valamint hajlamos sötétedni idővel.

A porral könnyebb kihozni ugyanazt a színt, hiszen ugyanannyit mérünk ki belőle, viszont többet kell vele dolgoznunk, hogy egyenletes legyen az eredmény, ez pedig idő szűkében hátrányt jelenthet.

A fondant sokkal javasoltabb olyan torták elkészítéséhez, amelyet ismeretlen is kóstolhat, a marcipánnal ellentétben a mogyoró allergiások is bátran fogyaszthatják.

Ajánlott cikkek